Eateria u okusima jeseni: Novi degustacijski užitak kojem se samo trebate – prepustiti

U svijetu kulinarske umjetnosti, restoran Eateria istaknuo se svojom autentičnošću i inovativnim pristupom pripremi jela. Njihov novi jesenski degustacijski meni, baziran na pažljivo odabranim lokalnim namirnicama, poziva goste na jedinstveno putovanje okusima.

Eateria, još uvijek nova perjanica zagrebačke gastro scene, hrabro kroči u enogastronomske vode. U samo tri godine postojanja, Eateria je postala nezaobilazna oaza vrhunske gastronomije gdje se ljubav prema hrani pretače u nevjerojatne kulinarske kreacije. Svaki tanjur otkriva priču o strasti i vrhunskom umijeću. Njihova filozofija uključuje visokokvalitetne sastojke, elaborirano kuhanje, promišljeno odabranu ponudu vina, profesionalnu uslugu te pažljivo uređen prostor s impresivnim pogledom na grad. No, jedan od razloga zbog kojeg se gosti iznova vraćaju predstavlja obiteljska atmosfera i duh zajedništva mladog tima s iskonskom strasti prema kuhanju.

Jela s potpisom mladih vizionara

Ključnu ulogu u cijeloj priči ima Tena Majetić, vlasnica restorana koja već godinama stoji iza poznatog cateringa Majetić. Dobro upoznata s gastronomskom scenom i ugostiteljstvom u Hrvatskoj, Tena je s Eaterijom odlučila napraviti iskorak u visoku kuhinju s potpisom mladih vizionara.

Strast mladih chefova koji kuhanje svakodnevno pretvaraju u umjetnost upravo je ono što me inspiriralo da pokrenem Eateriju. Iskreno vjerujem kako pružanjem povjerenja mladim snagama da svoju inspiraciju i maštu pretoče u jela i vrhunsku uslugu – nastaju čuda. Iz tog razloga danas hrabro kročimo u fine dining svijet, a novi degustacijski meni samo je još jedna potvrda uspjeha cijelog tima Eaterije.

– naglasila je Tena Majetić

Pažljivo odabrani zalogaji

Novi degustacijski meni obogaćen je toplim jesenskim okusima. Pažljivo odabrani zalogaji chefa kuhinje nude nevjerojatnu paletu okusa, bogatu teksturama, kako bi svaki obrok pružio jedinstveno iskustvo. Sastoji se od četiri, šest ili osam sljedova koji jedinstvenim okusima oživljavaju svaki tanjur. Protežu se razne vrste jesenskih namirnica: gljive, patlidžan, pastrnjak, batat, suhe smokve… No, čar degustacijskog menija zapravo je u tome da se gosti potpuno prepuste chefu kuhinje i dopuste svim osjetilima doživjeti hranu.

U središtu ove priče je chef Vilim Sikavica, mladi i ambiciozni kuhar koji vodi kreativan razvoj i novu gastronomsku ponudu. Vilim, zaljubljenik u lokalne i sezonske namirnice, čak i osobno obrađuje vrt na terasi restorana, na sedmom katu zgrade. Njegova strast prema kuhanju vuče korijene još iz djetinjstva, a danas je tu ljubav pretvorio u poziv predvodnika kulinarskog tima Eaterije, dijeleći s nama svoju viziju gastronomije.

Čari degustacijskog menija kriju se u njegovoj mističnosti. Uživati, doživjeti hranu – i jednostavno se prepustiti. Upravo ovaj koncept, kada ti gost da potpuno povjerenje izbora, predstavlja izazov, ali i priliku za svakodnevno eksperimentiranje s namirnicama i okusima. Ljubav prema kuhanju ono je što me svakodnevno gura pomicati granice kulinarstva. Kuhanje je moj poziv. Koliko god čovjek bio mlad, iskusan, amater ili s diplomom prestižnih kulinarskih akademija, ljubav na tanjuru je ono što te dugoročno izdvaja od ostalih, što gosti osjete i zbog čega se iznova vraćaju.

– izjavio je chef Sikavica

Osim Vilima, Eateria se može pohvaliti i timom stručnjaka kao što su Andro Stupin, sous chef, koji doprinosi kreativnosti i organizaciji kuhinje, te Boris Franetić, sommelier restorana i voditelj servisa. Franetić, idejni tvorac iznimno zavidne vinske karte, brine se o sljubljivanju vina s jelima iz degustacijskog menija, pažljivom odabiru čaše za pojedino vino i prezentaciji svakog slijeda. Ovaj iskusni sommelier uvijek voli naglasiti da je za potpuni doživljaj degustacijskog menija potrebno izdvojiti vrijeme da bi se uistinu dogodila čarolija sljubljivanja hrane i preporučenih vina. Vedrana Hercigonja Majetić, Tenina mama, potvrđuje duboku uključenost obitelji u cjelokupno iskustvo Eaterije. Ona upravlja restoranom i osigurava da obiteljski duh bude prisutan u cijeloj priči. Vjeruje u važnost timskog rada kao ključnog faktora za postizanje uspjeha, što prepoznaju i cijene njihovi gosti.

Vrt na sedmom katu poslovne zgrade i lokalne namirnice

Kako bi se sačuvao identitet podneblja korištenjem izvornih lokalnih namirnica, vrijednosti Eaterije građene su na baštini i naslijeđu tradicionalne hrvatske gastronomije. Sve namirnice iz lokalnog su uzgoja, nabavljaju se od domaćih OPG-a i koriste se za pripremu jela od nule, bez kupovnih temeljaca ili gotovih proizvoda. Na ovaj način Eateria potvrđuje svoju posvećenost domaćim proizvođačima i podršku lokalnoj zajednici.

Radimo na tome da u budućnosti sva naša jela budu bazirana na svježim, organskim i ekološkim namirnicama – u potpunosti iz našeg uzgoja. No, to je dio jedne veće priče, o kojoj ćete tek imati prilike čuti.

– zagonetno je zaključila Tena Majetić

Stoga, ako planirate posjetiti Eateriju, jednostavno se prepustite novom degustacijskom meniju s probranim vinima i doživite gastronomski užitak koji će vas zasigurno osvojiti na prvu.

Listopad 2023.

Foto: Berislava Picek / CROPIX

Let’s take you public.

Spremni ste svoju priču podijeliti sa svijetom?