Tri inspirativne žene: Kako smo glazbom obogatili razvoj djece u Osijeku, Zadru i Korčuli

Upoznati dijete s klasičnom glazbom i iskoristiti njezinu moć za poticanje razvoja govora, motoričkih vještina i senzornih sposobnosti – predstavlja izvornu vrijednost programa Odgoj s glazbom. Tom misijom vodile su se tri inspirativne žene – Ines Čulo, Tomislava Stella i Marija Lozica pokrenuvši ovaj program u Osijeku, Zadru i Korčuli. Odgoj s glazbom predstavlja jedinstven glazbeno – edukativan program koji je, još prije pet godina u Splitu, utemeljila glazbenica Lana Marasović. Kako izgleda jedan takav susret s djecom i roditeljima te koje benefite program donosi društvu i generacijama koje dolaze – otkrile su nam ove osnivačice franšiza.

Misija: Pružiti otoku Korčuli sve benefite programa iz velikih gradova

Svaki zvuk predstavlja priliku za učenje, a svaki pokret utječe na razvoj novih vještina. Kroz ples, pjevanje, sviranje i likovno izražavanja na posebno prilagođenom Orffovom instrumentariju, glazba postaje sredstvo kojim se potiču senzorni, motorički, psihoemocionalni te socijalni razvoj djeteta.

Pokrenuti franšizu programa Odgoj s glazbom odlučila sam iz dubokog uvjerenja u kvalitetu ovog programa. Osjetila sam da je pametno osmišljen i temeljito razrađen, što me iznimno zaintrigiralo jer sam tražila načine kako razbiti stereotipe o klasičnoj glazbi i pridonijeti odgoju djece. Našla sam se u njegovoj inovativnosti koja briše granice dobi i donosi klasičnu glazbu djeci od najmlađe do predškolske dobi. I jednostavno, željela sam svojoj zajednici pružiti program koji postoji u puno većim gradovima. Danas sam iznimno ponosna što sam upravo te benefite uspjela donijeti na Korčulu.

– izdvojila je Marija Lozica, osnivačica korčulanske franšize

Radionice su namijenjene su djeci od jedne do šest godina i organizirane su u skupine ovisno o dobi i preferencijama djece.

Želim da roditelji vide glazbu kao sredstvo povezivanja s vlastitim djetetom, da shvate koliko ona može biti važna za dječji razvoj i kako pozitivno utječe na njega. Kroz naše aktivnosti, želim educirati roditelje o dječjem razvoju i poticati ih da prepoznaju svu raskoš mogućnosti koje glazba donosi u život djeteta. Nastojimo osvijestiti važnost glazbe u dječjem svijetu te istaknuti sve načine na koje ona može obogatiti cjelokupni razvoj djeteta. Posebno me dirne činjenica da se uz glazbu grade neraskidive emocionalne veze povezujućeg roditeljstva kao najzdravijeg pristupa u odnosu roditelj – dijete, pružajući roditeljima podršku koju oni dalje prenese na djecu.

– zaključila je Marija Lozica

Osijek: Gradnja snažne emocionalne povezanosti s roditeljima

Posebnost osječke franšize ogleda se prvenstveno u činjenici da predstavljaju jedini dječji program u istočnom dijelu Hrvatske u kojem se vode načelima povezujućeg roditeljstva. 

Ideja pokretanja naše osječke priče krenula je iz izvorne želje da učinimo djetinjstvo sretnijim i odgajamo sretnije osobe koje će sutra graditi zdravije društvo. Kada sam postala majka, željela sam u potpunosti opravdati svoju ulogu, prvenstveno svom djetetu, i odlučila se educirati o dodatnim prilikama za razvoj djece. Odgoj s glazbom pokazao se kao idealna prilika da ostvarim svoju misiju i zajedno s akademskim glazbenicama Andreom i Elizabet, dovedem program u Osijek.

– izdvojila je Ines Čulo, osnivačica osječke franšize

Cijeli program počiva na temeljima povezujućeg roditeljstva. Cilj im je stvoriti društvo zdravih odnosa djece s roditeljima, što direktno pridonosi kreiranju zdravih odnosa u društvu. Povezujuće roditeljstvo stavlja naglasak na čvrstu vezu između djeteta i roditelja kao temelj za djetetovu dobrobit te potiče prakse koje tu vezu jačaju – poput odgovaranja na djetetove potrebe, nošenja, dojenja i spavanja s djetetom.

Oduševio me pristup koji se vodi vrijednostima povezujućeg roditeljstva i poštujućeg odgoja djece. Prisustvo roditelja na radionicama dodatno obogaćuje iskustvo, roditelji postaju aktivni sudionici u razvojnom putovanju svoje djece i grade s njima snažnu emocionalnu povezanost. Važno je napomenuti da povezujuće roditeljstvo nije propuštajuće roditeljstvo gdje se djeci ne postavljaju granice, već ono u kojem granice daju djeci osjećaj sigurnosti i odgovornost, primjerenu njihovoj dobi i razvoju.

– zaključila je Ines Čulo

Akademski glazbenici u Zadru: Kako smo klasičnu glazbu približili djeci i obogatili njihov razvoj

U programu Odgoja s glazbom letvica kvalitete postavljena je iznimno visoko. Program sustavno prati obrazovne smjernice struke vezane za razvoj djeteta, dok se tim kontinuirano educira u suradnji sa psihoterapeutima, radnim terapeutima i logopedima. Program vode isključivo akademski obrazovani glazbenici koji su dodatno proširili područje stručnosti za glazbeno obrazovanje predškolske dobi. Upravo njihova beskompromisna stručnost u pristupu odgoja djece je ono što ih izdvaja od svih ostalih na tržištu. 

Glazbene sposobnosti nisu samo stvar genetike, one se razvijaju do djetetove osme godine života. Kroz naš program razvijamo upravo glazbene sposobnosti djece, njihov glazbeni sluh, osjećaj za ritam, metar i tempo, muziciranje, improvizaciju… Veliki naglasak stavljamo i na obrazovanje djece o glazbenim pojmovima, istovremeno obogaćujući i razvijajući njihov govor.

– naglasila je Tomislava Stella, osnivačica zadarske franšize

Voditelji su stekli stručne kvalifikacije iz područja ranog razvoja u IPD centru, logopedskog pristupa koji je povezan s dobrobitima glazbe kod govora te mnogih drugih srodnih ekspertiza. Njihova duboka stručnost nije samo temeljena na akademskom znanju već i na praktičnom iskustvu, što omogućuje da se program obogaćuje interaktivnim i efikasnim metodama koje potiču cjeloviti razvoj djece. Ova multidisciplinarna stručnost osigurava da se djeca ne samo educiraju o glazbi, već da se i njihov emocionalni, kognitivni i socijalni razvoj potiče na najbolji mogući način.

Uvjereni smo da je pravi ključ uspjeha u razvoju djece – spoj stručnosti, ljubavi prema glazbi i posvećenosti cjelovitom oblikovanju njihovih malih umova. Naša misija je upravo stvaranje takvog harmoničnog prostora gdje glazba postaje ne samo alat za učenje, već neizostavan dio svakodnevnog odrastanja, potičući rast u svim dimenzijama dječjeg bića.

– zaključila je Tomislava Stella

Danas se Odgoj s glazbom smatra najcjelovitijim pristupom poučavanja glazbenog obrazovanja za djecu, a kvalitetu programa prepoznala je i Agencija za odgoj i obrazovanje. S više od 1500 polaznika, program je iz Splita uspješno proširio svoje franšizno poslovanje u osam centara diljem Hrvatske i regije: Zagreb, Zadar, Korčula, Osijek i Beograd. U rujnu ove godine najavljuju otvaranja dva nova centra u Samoboru i Rijeci.

Veljača 2024.

Foto: Odgoj s glazbom

Let’s take you public.

Spremni ste svoju priču podijeliti sa svijetom?