Zavirili smo u kuhinju jednog od najljepših rooftop restorana i otkrili koje delicije pripremaju

Slaviti ljubav svaki dan, bez obzira bio to mjesec zaljubljenih ili 14. veljače, istinski je čin povezanosti i pažnje prema onima koje volimo. Ako još uvijek tražite inspiraciju gdje provesti Dan zaljubljenih s voljenom osobom, donosimo zanimljiv gastro doživljaj s potpisom chefa Vilima Sikavice. Zavirili smo iza kulisa restorana Eateria i otkrili koje čarolije okusa pripremaju ovog Valentinova.

Već više od tri godine, u Eaterii se ljubav prema hrani pretače u nevjerojatne kulinarske kreacije. Svaki tanjur otkriva priču o strasti i vrhunskom umijeću. Njihova filozofija uključuje njegovanje tradicije, kreativan i inovativan pristup, visokokvalitetne sastojke, elaborirano kuhanje, promišljeno odabranu ponudu vina, profesionalnu uslugu te namirnice iz vlastitog vrta. No, jedan od razloga zbog kojeg se gosti iznova vraćaju predstavlja obiteljska atmosfera i duh zajedništva mladog tima s iskonskom strasti prema kuhanju.

Naš pristup kulinarskoj umjetnosti odlikuje se u očuvanju izvornih, tradicionalnih okusa hrvatskog podneblja primjenom suvremenih tehnika kuhanja. Odlučili smo se vratiti korijenima i oživjeti autentične okuse iz našeg djetinjstva. Inspiraciju crpimo iz sjećanja na miris bakine kuhinje, gdje su svježe ubrane namirnice iz vlastitog vrta stvarale jedinstven doživljaj jela. Upravo tu čistu emociju želimo prenijeti na naše goste, omogućavajući im da dožive svaki zalogaj kao jedinstveno putovanje u prošlost, puno autentičnih okusa i nostalgije doma.

– naglasila je Tena Majetić, osnivačica Eaterie

Domaća tjestenina i sir iz kućne radinosti

Karta jela u Eaterii predstavlja brižno odabranu ponudu inspiriranu kombinacijom francuske, mediteranske i kontinentalne kuhinje. Ističe se pravednom ravnotežom ribe i mesa te vegetarijanskih i veganskih opcija kako bi zadovoljili i najzahtjevnija nepca. Izbor jela redovito se obnavlja uvođenjem novih namirnica i inovativnih tehnika kuhanja. Osim a la carte opcija, Eateria nudi i signature degustacijske menije u četiri, šest ili osam sljedova, gdje gosti mogu potpuno uživati u chefovim kulinarskim vještinama.

Jedan od takvih jelovnika pripremaju i ovog Valentinova. Kulinarski tim, na čelu s Vilimom Sikavicom, ovog puta gostima priprema šest sljedova koji će obuhvatiti šaroliku ponudu ribe, školjki, mesa, sezonskog povrća te domaće tjestenine i sira. Na valentinovskoj večeri će se tako naći buzara od rakova, školjki i mekušaca, rižoto i ragu od janjetine, teleći steak i zanimljivi deserti. Posebnost ovog menua je tjestenina i sir iz ‘kućne radinosti’. Naime, posebno za ovaj menu, u kuhinji sami pripremaju tjesteninu temeljenu na tradicionalnoj, izvornoj recepturi naših baka. Domaći sir, koji također odnedavno sami proizvode, naći će se u desertima, u zanimljivim kombinacijama s jagodama i jogurtom. No, čar ovakvog degustacijskog menija leži upravo u iznenađenjima koja kuhinja nikad ne otkriva do kraja. Jednostavno, kako kažu iz Eaterie, žele ostaviti prostora za personalizirani pristup izboru namirnica, kako bi uvijek iznova imali priliku oduševiti gosta.

U Eaterii vjerujemo kako je prezentacija jela jednako važna kao i okus. Stoga, stvaranje svakog novog jela počinje s bogatom kreativnošću šefa kuhinje, od prvotne ideje na papiru do čekanja pravog trenutka da se predstavi gostima, često uz iznenađenja koja se čuvaju u ladici sve do trenutka posluživanja.

– izdvojila je Tena Majetić

Wine pairing – imperativ potpunog doživljaja jela

Wine pairing u Eaterii predstavlja umjetnost usklađivanja vina s jelima, gdje se svaka kombinacija pažljivo planira kako bi se naglasile jedinstvene note hrane i pića. Za wine pairing zadužen je Boris Franetić, voditelj servisa i sommelier. Franetić se može pohvaliti impresivnim nizom diploma, uključujući ASI i WSET školovanje. Nakon deset godina iskustva u prestižnim restoranima, 2022. godine pridružio se timu Eaterie, preuzimajući potpunu odgovornost za vinsku kartu. Franetić vodi filozofiju stvaranja karte tako da obuhvati sve regije Hrvatske, s posebnim naglaskom na autohtonim i gotovo zaboravljenim sortama. U 2023., osim hrvatskih vina, uvrstio je i nekoliko stranih vina na vinsku kartu.

Svake sezone, s promjenom jelovnika, uvodimo nova vina, stvarajući zanimljive kombinacije sljubljivanja vina i hrane. Iznimno smo posvećeni detaljima. Nije rijetkost da za određene kombinacije otvorimo i desetke različitih etiketa kako bi pažljivo izabrali onu koja savršeno paše uz pojedino jelo. Kroz promišljeno sljubljivanje istražujemo širok spektar okusa, nudeći gostima nezaboravno iskustvo i doživljaj koji se pamti.

– naglasio je Franetić

Za potpuni doživljaj valentinovske večeri pobrinut će se glazbenica Tena Vodopija, s klavirskom pratnjom Vida Hribara. Ako želite proslaviti ljubav uz impresivan pogled na grad, doživjeti nove okuse i uživati u romantičnoj glazbi, osigurajte na vrijeme svoje mjesto na info@eateriazagreb.com.

Veljača 2024.

Foto: Eateria / Sanja Jagatić

Let’s take you public.

Spremni ste svoju priču podijeliti sa svijetom?